دستگاه کمپرسورباد
دستگاهی است که وظیفه تولید باد برای مصرف و راه اندازی دستگاه ها در اتو سرویس ها را دارد که به وسیله یک الکتروموتور و چند سیلندر و یک تسمه هوای بیرون را گرفته و به داخل منبع با فشار های مختلف تزریق کرده و موجب جمع آوری هوا با فشار بالا در منبع و تولید فشار باد و قدرت می نماید. عملکرد کمپرسور هوا به این صورت است که با گردش میل لنگ یا شفت، سیلندر کمپرسور حالت رفت و برگشت (بالا و پایین شدن مبل لنک داخل سیلندر) پیدا کرده و این گردش توسط الکتروموتور یا دینام انجام می گردد. دستگاه کمپرسور باد به نام های باد زن، مولد باد ، سیلندر باد، کمپرسور هوا، پمپ هوا، پمپ باد، تانک باد، جمع کننده باد در ایران معروف است که به مدل های مختلفی تقسیم میشود.
دستگاه کمپرسورباد با توجه به فرآیند تولید به مدل های زیر تقسیم می شود.
انواع کمپرسور:
- کمپرسور باد خورجینی
- کمپرسور باد کتابی
- کمپرسور باد سایلنت (بی روغن)
- کمپرسور باد بنزینی
- کمپرسور باد اسکرو
و همچنین کمپرسوربادها را با توجه به مقدار لیتراژ منبع و تولید باد سیلندر تقسیم بندی میکنند که مهمترین آنها به صورت زیر هستند:
- کمپرسور باد ۱۰ لیتری
- کمپرسور باد ۲۴ لیتری
- کمپرسور باد ۵۰ لیتری
- کمپرسور باد ۱۰۰ لیتری
- کمپرسور باد ۱۵۰ لیتری
- کمپرسور باد ۲۵۰ لیتری
- کمپرسور باد ۳۵۰ لیتری
- کمپرسور باد ۵۰۰ لیتری
- کمپرسور باد ۷۵۰ لیتری
- کمپرسور باد ۱۰۰۰ لیتری
- کمپرسور باد ۱۳۰۰ لیتری
- کمپرسور باد ۱۵۰۰ لیتری
- کمپرسور باد ۲۰۰۰ لیتری
(لازم به ذکر است تا سیلندرهای ۳۵۰ لیتری برق تک فاز است و از ۵۰۰ تا ۷۵۰ لیتری میتواند هم تک فاز و هم سه فاز و از ۱۰۰۰ لیتری به بالا برق مصرفی باید سه فاز باشد)
کمپرسور باد اسکرو ،کمپرسوری است با تولید باد با سرعت بالا و فشار بالا برای مصارف فوق صنعتی که برای خدمات اتو سرویس و آپاراتی استفاده نمی شود .
همانطور کمپرسور های بی صدا (سایلنت) یا بدون روغن برای مصارفی است که مقدار مصرف باد کم است و مکان هایی که صدای سیلندر نباید بالا باشد مثل مصارف دندان پزشکی و متعاقبا برای مصرف در اتو سرویس کارایی ندارد.
کمپرسور های بنزینی همانطور که از نامش پیداست برای مکان هایی است که دسترسی به برق نداریم و مجبور به استفاده از انرژی دیگری همچون بنزین میباشیم و اصولا برای خدماتی مثل شرکت آسفالت خیابان ها استفاده دارد.
اما کمپرسور با سیلندرهای کتابی و خورجینی بیشترین مصرف را در بین دیگر کمپرسورها دارد (به علت سادگی و قیمت مناسب تر) و تفاوت این دو سیلندر در این است که صدای سیلندرهای خورجینی کمی بیشتر از سیلندرهای کتابی است و در مقابل قدرت تولید باد بیشتری نسبت به نوع کتابی خود داراست.
قطعات تشکیل دهنده کمپرسورباد:
- مخزن یا تانک
- الکترو موتور یا دینام
- هواساز یا سیلندر
- سوپاپ اطمینان (برای جلوگیری از باد شدن بیش از حد منبع)
- شیر یک طرفه و شیر گازی و کلید خاموش روشن
- شیر تخلیه (برای تخلیه رطوبت و آب جمع شده کف منبع)
- فیلتر هوا
- تسمه متصل شده به دینام و هواساز
- چرخ و صفحه محافظ هواساز و دینام